Leírás
Bortartó fadoboz, magnum palackokhoz
A borkészítőket mindig is foglalkoztatta a borok és borospalackok tárolásának módja. Franciaországban a XVIII. sz. második felében úgy kívánták megnövelni a palackok méretét, hogy egyszerűen megduplázták a normál (0,75 l-es) üveget. Az így létrejött palackok kiválóak voltak a pezsgők tárolására. Más források szerint az első magnumot nem a buborékok földjén, hanem Bordeaux-ban találták föl. Úgy gondolták, ez a méret a legalkalmasabb a nagy vörös cuvée-k érlelésére. A nagyobb palackok tárolása és szállítása könnyebbé varázsolta a borkészítők mindennapjait is ugyanakkor. A térfogat és a mennyiség arányát tekintve a dupla üvegben akár a vörösbor, akár a pezsgő is optimális módon érlelhető volt. Sok hozzáértő azt állítja, hogy a palack méreteinek növelésére nem tudományos megfontolások késztették a bormestereket. Sokkal inkább a benne rejlő tartalom nagyságát igyekeztek hangsúlyozni, hiszen az óriás üvegbe manapság is kivétel nélkül csak nagy évjáratok különleges, kiemelt tételei kerülhetnek.
A 1,5 literes magnum dobozban akár pezsgős-, akár borospalackot is tárolhat. A fenyőből készült fadoboz egy elegáns fémcsattal tartja biztonságban az üveget. A zárt alakjának köszönhetően pedig hosszabb tárolás esetén sem kell attól félnie, hogy a benne lévő ital vagy ital címkéje koszolódna, sérülne.