Leírás
Legyen az utolsó pohár bor is pont olyan jó, mint az első!
A minőségi bor népszerűsége és fogyasztása újra növekszik, s a választék óriási. A világ minden pontjáról választhatunk borokat a boltokban.
Ezt a nagyszerű folyamatot persze mindenféle üzleti és fogyasztói kihívások kísérik, ezek között is a klasszikus kérdésnek számít: hogyan lehet a bor minőséget megőrizni a palack kinyitása után? Talán csak vendéglátós problémának tűnik, de otthon is sokszor szembesülünk vele, mert nem mindig fogy el a teljes palack, vagy több üveget nyitunk, mint amit a vendégek megisznak.
A klasszikus módszer a vákuumpumpával történő zárás. Ennek azonban magas a kockázata. Mivel az üvegben van a vákuum, ezért a levegő mindig befelé akar menni a palackba, és ez néhány óra, legfeljebb 1 nap alatt általában sikerül is. Vagyis a vákuum megszűnik, és a bor oxidálódni kezd, szétesik stb. Ráadásul a vákuumdugók minősége meglehetősen változó.
A borosüveg vákuumpumpa helyett a javaslatunk az argongázos zárás. Ez ugyan nem olyan kiváló, mint a Coravin készülék, amihez ki sem kell nyitni a palackot, de a vákuumozásnál nagyságrendekkel jobb. A palackban az oxigéntartalmú levegő helyét argongázzal töltjük ki, ami elzárja a bort a levegőtől, és így több hétre garantálja a minőség megőrzését. A svájci Zzysh cég ötletes, de egyszerű lezárója könnyen kezelhető és gazdaságos megoldás, ha közepes időtávra akarunk biztos visszazárást végezni.
Előnyei:
- megfizethető árú megoldás, ami hetekre garantálja a bor frissességét,
- kis helyen elfér,
- könnyen hordozható,
- könnyen kezelhető
Mi a Színfolt KFT-nél úgy gondoljuk, hogy felesleges kísérletezni a bizonytalan vákuumozással. A Zzysh lezáró garantálja az üvegben maradt bor frissességét, hogy minden pohár olyan legyen, mint az első. Ezt a lezáróban található argongáz teszi lehetővé, amit a lezáró kupakon keresztül adagolhatunk a palackba, kiszorítva onnan az oxigént.